София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екатерина Захариева е на среща с колегите от ЕС в Хелзинки

Във форума Гимних участват и министри от Западните Балкани и Турция

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Вицепремиерът Екатерина Захариева е на посещение в Хелзинки, където ще участва в неформалната среща на външните министри от ЕС (Гимних), която ще се състои днес и утре.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР) в четвъртък.

Форумът е под председателството на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

По традиция форумът се провежда в страната – ротационен председател на Съвета на ЕС.

Програмата на Гимних ще започне със съвместен обяд с министрите на отбраната, на който ще бъде обсъдено противодействието на хибридните заплахи.

Темата на първата работна сесия на срещата ще е ситуацията в Персийския залив. Денят ще завърши с „неформална вечеря с участието на представителите на страните от Западните Балкани и Турция“.

На 30 август се предвижда дискусия по Арктика и съвместна работна сесия със страните от Западните Балкани и Турция по въпросите на регионалното сътрудничество.

Заседанието ще завърши с неформален обяд, на който ще бъдат обсъдени правата на човека и подкрепата за дейността на правозащитниците.