София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Екатерина Захариева се среща с катарски министър

България представлява ЕС в Доха

6 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме държавния министър на външните работи на Държавата Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи, който ще бъде на работно посещение в София в рамките на обиколка на Балканите. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Султан Бин Саад Ал-Мурейхи е сред най-изявените представители на катарската дипломатическа служба и е вторият човек по старшинство във външното министерство на Катар. Бил е част от кабинета на престолонаследника. Последователно е посланик в Рим и Атина, а след завръщането си в Катар е назначен за държавен министър на външните работи от 2016 г.

Във фокуса на срещата на министър Захариева и държавния министър Ал-Мурейхи ще бъдат двустранните отношения, развитието на политическия диалог с партньорите от Съвета за сътрудничество в Залива, икономическото сътрудничество и развитие, както и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност.

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България представлява ЕС от 1 юли.

Катар изпадна в изолация, след като редица държави, предимно арабски, прекратиха дипломатическите си отношения с емирството, обвинявайки го, че подкрепя тероризма.