София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екатерина Захариева зове Палестина за „директен диалог“ с Израел

Безпокои ни застоят и липсата на процес за мир, твърди шефката на МВнР

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Основна тема в разговорите между България и Палестина винаги е била близкоизточният мир. Това каза министър на външните работи Екатерина Захариева след срещата с колегата ѝ от Палестина Рияд Малки.

Тя припомни за посещенията в Палестина на премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев през 2018 г. „Няма съмнение, че визити от такова ниво показват и задълбочаването на политическия диалог между двете държави“, заяви Екатерина Захариева.

Вицепремиерът преповтори позицията на България и на ЕС за конфликтите в Близкия Изток. „Сегашният застой, де факто липса на процес за мир в Близкия Изток, е причина за сериозно безпокойство”, констатира Захариева.

„Опасенията ни са, че в резултат на липсата на политически перспективи и влошаващата се ситуация в ивицата Газа, ще станем свидетели на ново напрежение“, казва шефката на МВнР.

Според първия ни дипломат София вижда в основата на намиране на решение „директни преговори между държавата Израел и Палестина“.

„Много се надяваме постигнатите международни договорености и от Осло, и от Парижките споразумения да продължат да бъдат изпълнявани“, поясни Захариева.

Тя призова за мир. „Очакваме и двете страни да избягват всякакви действия, които могат да повлияят на стабилността на палестинската държава“, обобщи вицепремиерът.