София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екипът на Мей се подготвя за предсрочни избори

Целта е привличане на по-голяма подкрепа за Брекзит

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Екипът на британския премиер Тереза ​​Мей започна подготовката за провеждане на предсрочни парламентарни избори през ноември, съобщи вестник " Sunday Time ", цитирайки двама от нейните близки сътрудници. Вестникът пише, че двама високопоставени представители на политическия екип на „Даунинг стрийт” са започнали да изготвят стратегии за спечелване на подкрепата на обществото за нов план в случай на избори тази есен.

Стимул за такова решение бе неформалната среща на върха в Залцбург. Целта на предсрочните избори е да привлече обществената подкрепа за нов план за действие за Брекзит, допълва изданието.

През последните дни британският премиер е подложен на ожесточени критики в Европа, както и във Великобритания относно изготвения план за брекзит. В официално обръщение тя определи като „неприемливо” ЕС да блокира предложението на Лондон без да се предлага ясна алтернатива.

Според публикацията един от нейните сътрудници е казал пред министрите, че Мей вероятно ще подаде оставка през лятото на 2019 г., така че членовете на кабинета няма да се опитат да я свалят сега.

Според неотдавнашно проучване на YouGov и Times, ако изборите се проведат  утре, за управляващата Консервативна партия на Мей ще гласуват 40% от анкетираните, за  лейбъристите -  36%, за либералдемократите - 11% .

Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 г. Преговорите за условията за изтегляне на Великобритания от ЕС продължават от лятото на миналата година и все още не са довели до значителен напредък. Наскоро британските медии са спекулирали, че резултатът от преговорите може да бъде липсата на споразумение.