София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екозащитници разхвърляха ски и щеки пред МС

Искат разваляне на концесионния договор с „Юлен“

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На протест срещу застрояването в Национален парк „Пирин“ се събраха недоволни граждани тази сутрин пред Министерски съвет. Близо 50 природозащитници демонстративно разхвърляха ски принадлежности, щеки и сноуборди. Те настояват конценцесионният договор за ски зона "Банско" с "Юлен" да бъде разтрогнат.

Протестът е под наслов "Не ни пързаляйте за Пирин" и се организира дни след като ски легендата Марк Жирарадели оповести, че той е новият мажоритарен собственик на „Юлен“ АД.  Екоактивистите обаче не вярват, че световноизвестният скиор е реалният собственик на концесионното дружество. По думите им не може да се говори за действителния собственик, докато не се изчисти въпросът с произхода на средствата, с които е осъществена сделката по прехвърляне на акциите.

Коалиция „За да остане природа в България” предупреждава, че водата на Пирин отива лесно при „Юлен” с гласуваните преди дни от парламента промени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за чистота на атмосферния въздух. Чрез тях индиректно се променя Законът за защитените територии и става позволено да се изменят естествените водни течения в националните паркове, вкл. коритата на реките, за да осигуряват вода за производство на изкуствен сняг.