София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ексклузивно: Николай Банев за лъжите на Гешев

Подсъдимият писа от ареста

пропускане
5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

В редакционната поща на телевизия „Евроком“ се получи писмо от арестувания бизнесмен Николай Банев, предоставено ни чрез Клъстер за свободно слово, медии и журналистика. От самия Клъстер ни увериха в автентичността писмото. В него той пише за лъжите на зам.-главния прокурор Иван Гешев и разкрива истината около ареста, екстрадирането в България и виновността на Евгения и Николай Баневи, които са обвинени в пране на пари и още 6 престъпления.

Банев пише, че предаване по бТВ от 7.01.2019г., г-н Гешев „за пореден път дезинформира общественото мнение, използвайки служебното си положение в процес на досъдебно производство“ и „непредубедените зрители са чули от устата на високопоставения обвинител серия от лъжи“.

Първата лъжа на Гешев, според Николай Банев е, че френските власти са издирвали дълго семейство Баневи и , че Френският съд е преценил тяхната виновност и ги е екстрадирал в България. По думите му никой и по никакъв начин не е издирвал семейството му, а Специализираната прокуратура три седмици по – рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. – издава Европейска заповед за арест.

„С невероятни темпове (за периода 24.10. – 01.11.2018г.) потресаващи разкрития и анализи, Специализираната прокуратура успява да разкрие престъпления, различаващи се, в рамките на една работна седмица, „със скромните“ един милиард и двеста милиона лева“, пише Банев и подчертава , френското правосъдие е било шокирано от срамните и недостойни манипулици. По думите му, след трикратно искане на разяснение от българското обвинение, френският съд е решил, че случаят не е от неговата компетенция и „без каквото и да било разглеждане по същество“ съдът във Франция решил да предаде Евгения и Николай Баневи на българското правосъдие.

В писмото си Банев обвинява Гешев в лъжа и по отношение на условията в следствения арест, „в които са хвърлени обвиняемите семейство Баневи“. Зам.-главният прокурор сравнява условията с такива, при които живеят българските пенсионери.

Николай Банев също така отрича някога да е търсил политическо убежище от руските лобисти. „Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни“, пише обвиняемият бизнесмен.

В заключение той подчертава, че Гешев лъже и по отношение на фантастичната сума от един милиард лева, с която Баневи разполагат в швейцарска банка и запита дали зам.-главният прокурор ще си подаде публично оставката, ако е запознат, че въпросната сума никога не е управлявана от Николай Банев.

Ето и цялото писмо: