София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експерт: Най-често трудовите злополуки се случват на хора с голям опит

Оценката на риска се подобрява

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

България е начело на черната статистика по брой загинали на работното място в Европа. По този повод Дина Христова, Дина Христова, експерт в ИА „Главна инспекция по труда”.

По мнението на специалисти, важно е да говорим не за брой трудови злополуки, а за трудов травматизъм. Според нея е нормално, когато има развитие на икономиката, да има и по-голям брой злополуки. христова обаче посочи, че данните на НОИ определено показват намаляване на трудовия травматизъм. Това до голяма степен се дължи на старанието на работодателите на оптимизират средата. За съжаление много често това е наричано от работодателите административна тежест, но това не е така. Това е изключително важна грижа, категорична е христова.

Оценката на риска се подобрява. Работодателите спазват по-голяма част от правилата, но законът казва, че цялата отговорност пада върху тях. Никой не може да пази обаче по-добре живота ни. Отговорността за нашия живот не можем да я прехвърлим на никого. 

Отношението на медиите е негативно, смята Дина Христова. Тя допълни, че мерки непрекъснато се взимат, защото 90% от злополуките са напълно предотвратими. И те са се случили заради неадекватната реакция на човека - дали на самия работник, дали на работодателя. Това води до злополуката. Христова увери, че България съвсем не е начело на въпросната черна статисика и че злополуки се случват навсякъде.

Понякога да обезопасиш един строителен обект изисква повече време, отколкото да се изпълни проектът. 

Най-често трудовите злополуки се случват на хора с голям опит, напомни експертът.