София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експерт: Не е ясно колко ще се оскъпи и без това скъпата сделка за Ф-16

Коментар на Александър Богоявленски

5 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Журналистът и авиоексперт Александър Богоявленски изрази своя скептицизъм пред камерата на Евроком доколко изтребителите F-16 ще могат да бъдат подготвени да изпълняват всевъзможни мисии. Огромен проблем според него е, че първоначалното оборудване, което е било договорено, реално е било орязано от българското правителство в резултат на преговорите.

Не се знае доколко сделката ще бъде допълнително оскъпена, а тя и без това вече е прекалено скъпа, заяви Богоявленски. Предстои да бъде доизградена инфраструктура в базата, която ще приюти новите самолети. Ще бъдат инвестирани и допълнителни средства за доставката на самолетите. По думите на Богоявленски е необходимо тези допълнителни средства да бъдат изчислени прозрачно, за да бъде общество напълно запознато с тях.

Най-значителната полза за българското общество от сделката е придобиването на качествено нов тип многоцелеви боен самолет. Той заяви като съществен позитив факта, че най-сетне ще станем пълноправен член на северноатлантическия алианс и партньор с модерно оборудване в бойната авиация.