София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експерт: Шофьорските школи масово пестят часове

Това е една от основните причини за катастрофите, счита Илия Тодоров

4 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Експерти по авто и мото обучение твърдят, че много голяма част от школите по кормуване работят в сивия сектор и това е един от основните проблеми, водещи до катастрофи и смърт на пътя при катастрофи, особено при млади шофьори. 

Има полза от това да се увеличат часовете за кормуване, счита Илия Тодоров, експерт в Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Тодоров коментира, че доказано масата от младите шофьори самокатастрофира. Компонентите на решението според него са два - да се вдигнат часовете, но по-важно е тези часове действително да се взимат.

В момента има много голям сив сектор. Много голяма част от школите не изпълняват тези часове. Масова практика е от тези 31 часа изкарваш 15 часа и ти казват "Караш много добре". С това те пестят заплати, гориво и т.н. Оттам идва големият проблем, убеден е Тодоров. 

Той коментира още, че цената на курса е значително понижена.

Няма как иначе един курс да струва 195 лева. Най-лошото е, че тези курсове работят с училища, коментира експертът. 

Предвидените часове сега са 42 часа. 

Има голям смисъл в селфито, защото това е лицево разпознаване. Ще дава информация колко време си бил в тази кола, допълва още Илия Тодоров. Според него най-много се подценява шофирането на магистралата. В момента курсовете преминават с 10км/час, а никой не кара с толкова. Магистралата в момента е табу. Младите шофьори не са свикнали със скоростта. 

Логичната цена на един шофьорски курс е между 700 и 800 лв. , счита още експертът.