София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕКСПЕРТ: ВЪЗДУХЪТ Е СИЛНО ЗАМЪРСЕН ЗАРАДИ МЪГЛИТЕ

БЛИЗО ДВА ПЪТИ НАД НОРМАТА Е ЗАМЪРСЯВАНЕТО

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Близо два пъти над нормата е замърсяването на въздуха заради мъглите. Една от причините е, че в по-голямата част от населените места хората се отопляват на дърва и въглища, това заяви директорът на Дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" към Министерството на околната среда и водите Иван Ангелов, пред БНР.

Хората купуват повече нискокачествени въглища и на практика замърсяват повече, а няма по-голям ефект от гледна точка на отопление.
Статистиката показва, че повече от половината български домакинства използват твърди горива за отопление. Това значително повишава замърсяването през зимата, поясни още Ангелов. Той допълни, че този вреден ефект може да се намали с до 40 на сто ако се използват сухи дърва. Намаляването на емисиите на вредни вещества може са се получи именно чрез употребата на сухи дърва. Те са с по-високо енергийно съдържание, защото не се налага да се изпарява естествената влага, която се съдържа в тях. Хората, които се отопляват на въглища, е добре да се запасяват с по-високо калорични въглища, защото имат по-ниско съдържание на сяра и пепел.