София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експерти настояват да се обяви бедствено положение заради чумата

"Трябва да сме единни в борбата"

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Няма как да не сме поддръжници на това, което се прави от правителството. Мерките, които предприема Танева, не са измислени. Всички 180 държави-членки на Световната здравна огранизация се придържат към тях", заяви член на Асоциацията на индустриалните свиневъди.

Той поясни, че заразата на Африканска чума по свинете е единствено опасна икономически и добави, че борбара за справяне с болестта трябва да бъде енергична и последователна.

"България е длъжна да спазва утвърдените методи за справяне с чумата, затова Десислава Танева не трябва да бъде упреквана.

Относно прасетата в "задния двор" той заяви, че те са нерегламентирирани и в тази извънредна ситуация са изключително опасни.

"Това не е заден двор, а малка нелегална ферма", категоричен е той.

"За да се разделим с чумата трябва да се обединим всички - производители, преработватели, институции и кметове. Ние не се хванахме ръка за ръка, за да се справим с тази коварна болест. Всички трябва да сме отговорни" апелира Светла Чамова.

"Чумата е бедствие и ще навреди на всички. Правителството трябва да обяви бедствено положение в цялата страна" категоричен е председателят на Асоциацията на земеделските производители Владислав Върбанов.