София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експерти очакват повишаване на лихвите

Според Лъчезар Богданов евтините пари в един момент ще изчезнат

6 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

В близките няколко години може да се очаква повишаване на лихвите по кредитите. Това коментира икономистът от „Индъстри уотч“ Лъчезар Богданов. Според него в момента лихвите са нулеви, но това не може да продължава вечно.

"Централните банки държат лихвите на практика нулеви. На практика правителствата спасиха банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще плащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви лихви, но в някакъв момент лихвите ще трябва да започнат да растат“, поясни Богданов.

Според него инвестиционни проекти, включително бизнеси, които се крепят единствено на очакването на безкрайни нулеви лихви и безкраен достъп до нов капитал, тоест бизнес, който се крепи единствено на възможността да получава свеж ресурс от финансовите пазари, без реално да създава стойност и доход, в един момент ще бъде прекратен.

България е отворена икономика и всяка криза в Европа или по света няма как да не я засегне, коментира още икономистът.