София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експерти по национална сигурност: Балканите се радикализират

Посещенията на атентатора от Нова Зеландия на Балканите не са случайни

5 годиниКрими 10 Боряна Райчева

На Балканите върви една вълна на радикализация. Това коментираха пред Нова телевизия експерти по национална сигурност във връзка с българската следа в атентата в Нова Зеландия.

Трябва да сме притеснени, смята Тихомир Стойчев. Глобализацията освен позитиви има и негативни ефекти, според него. България трябва да отговори много бързо, каза Стойчев. Според него посещенията на атентатора у нас и на Балканите не са случайни. Той се е подготвял, анализира още той.

Велико държавните идеи на Балканите се възбуждат, подчерта Стойчев. На службите навсякъде по света им е трудно, коментира още той.

Трябва да се проверят мотивите, коментира и Йордан Божилов. Остава да се изясни каква е връзката с България, с Балканите, изтъкна той. По мнението му възможно е атентаторът да се е срещал с радикални формирования на Балканите.
Божилов смята, че атентаторът е действал сам. Радикализацията върви, притеснен е експертът по сигурността. Много са факторите, които могат да радикализират една личност, по мнението на Божилов.