Гледай
на живо

Експерти по национална сигурност: Балканите се радикализират

Посещенията на атентатора от Нова Зеландия на Балканите не са случайни

На Балканите върви една вълна на радикализация. Това коментираха пред Нова телевизия експерти по национална сигурност във връзка с българската следа в атентата в Нова Зеландия.

Трябва да сме притеснени, смята Тихомир Стойчев. Глобализацията освен позитиви има и негативни ефекти, според него. България трябва да отговори много бързо, каза Стойчев. Според него посещенията на атентатора у нас и на Балканите не са случайни. Той се е подготвял, анализира още той.

Велико държавните идеи на Балканите се възбуждат, подчерта Стойчев. На службите навсякъде по света им е трудно, коментира още той.

Трябва да се проверят мотивите, коментира и Йордан Божилов. Остава да се изясни каква е връзката с България, с Балканите, изтъкна той. По мнението му възможно е атентаторът да се е срещал с радикални формирования на Балканите.
Божилов смята, че атентаторът е действал сам. Радикализацията върви, притеснен е експертът по сигурността. Много са факторите, които могат да радикализират една личност, по мнението на Божилов.