София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Експерти срещу рака“ настояват за промени

"За" актуализация на клиничните пътеки

пропускане
5 годиниЗдраве 3 Боряна Райчева

Според фондация „Експерти срещу рака“ лекарите не могат да спазват стандартите за лечение поради непредоставена възможност от страна на здравната система.

На пресконференция те споделиха притесненията си, че клиничната пътека за рак на гърдата не е актуална. Д-р Росица Кръстева сподели, че последните 20 години се наблюдава революция в лечението на това заболяване, методите обаче остават същите.

Експертите смятат, че спешно трябва да се вземат мерки. „Номер 1 приоритет е рак на гърдата от заболяванията. „Борим се, за да върнем жените максимално бързо към нормалната им среда след лечението“ каза д-р Красимир Шопов.

Техните основни искания са да се раздели клиничната пътека за рак на гърдата на две. Едно от най-важните неща според тях е, да се финансира интероперативната лъчетерапия. Причината е, че рядко заболелите могат да достигнат до нея, защото тя не се поема от здравната каса и така 3 от 6 апарата са почти неизползваеми – пациентите не могат да се възползват от тях.

Както каза д-р Шопов „за да се събуди пациента с гърда след операцията“ е важно НЗОК да поеме и консумативите по тази интервенция. До сега пациентите сами са плащали имплантите за операцията, отново много от тях, които не могат да си го позволят остават без гърда.

Нана Гладуиш също подкрепя фондацията. Според нея старите методи „инвалидизират“ жената, поради неприемането на нови действия – именно предприема се хирургическа намеса, преди каквито и да е било други системни методи на лечение.

„Нашите специалисти могат и знаят как, но не им се дава възможност“, каза още Нана.