София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕКСПЕРТИ: ТРЪМП БИ БИЛ ОПАСЕН ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ

„ПРЕДЛОЖЕНИЯТА МУ ЩЕ ПОДКОПАЯТ АМЕРИКАНСКАТА СИГУРНОСТ“

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Шестдесет републикански експерти по външната политика разпространиха писмо, в което обещават да се противопоставят на Доналд Тръмп и казват, че неговите предложения ще подкопаят американската сигурност, предаде Ройтерс.

Според експертите, ако Тръмп спечели изборите ще използва властта си, за да действа по начин, който ще направи Америка по-малко сигурна и ще намали репутацията й пред света, се казва в писмото.
Писмото са подписали бившият президент на Световната банка и заместник държавен секретар Робър Зелик, бившият американски министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, Дов Закхейм, високопоставен представител на Пентагона по временно на президента Джордж Буш-младши, и др.
В писмото се отхвърлят редица изявления на Тръмп, сред които неговите антимюсюлмански коментари, неговото искане Мексико да финансира изграждането на стена с цел контрол на незаконната имиграция, както и настояването му Япония да плаща повече за помощта за сигурността, която Америка й оказва.
Американски политици се опасяват, че Тръмп би могъл да денонсира международни търговски споразумения и да обостри отношенията с традиционни съюзници на САЩ.
Мнозина са притеснени и от демонстрираното от Тръмп желание да работи в по-тясно сътрудничество с руския президент Владимир Путин.