София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експлозия на ферибот с над 300 пътници на борда

Пасажерите са блокирани в Балтийско море

5 годиниИнциденти 5 Боряна Райчева

Мощна експлозия, последвала от пожар, избухна на пътнически ферибот

Ферибот с 335 души на борда се запали в Балтийско море след мощна експлозия в машинното отделение,  съобщават световните медии. Корабът е плавал под знамето на Литва. Инцидентът е станал в международни води на 135 км от Калининград,

Руски и литовски екипи са ангажирани в акцията по спасяването. От военното министерство на страната съобщиха, че на ферибота е изпратен хеликоптер, а още два вертолета с в готовност за извозване на пасажерите.

Фериботът е изпратил сигнал за бедствието в 10.45 часа. Той е пътувал към литовския пристанищен град Клайпеда от Кил, Германия.

Причината за пожара е неизправност в машинното отделение. Никой от пътниците или екипажа не е пострадал при инцидента.

Пасажерите са подговени за евентуална евакуация, но все ощетака не е необходима, защото "ситуацията е под контрол", съобщават от пристанищните власти.

Въпреки това не са известни размерите на щетите, както и не е ясно дали корабът може да продължи самостоятелно плаване или ще се нуждае от влекач.