София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Експлозия в завод „Арсенал“ (обновена)

1 загинал и 1 ранен след инцидента

6 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Експлозия избухна във военния завод „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден към 10, 25 часа. На място са изпратени веднага полицейски екипи, пожарни автомобили, коли на спешна помощ, специализирани органи. Загина 27-годишният Цеко Василев, а тежко е обгорял колегата му Красимир Желев на 45 години. Няма други пострадали хора. Останалите работници са изведени от помещението.Има нанесени материални щети.

Възникнало запалване при разбъркване на смес за димни гранати в бронирана кабина, се посочва към момента като причина за инцидента в „Ареснал“. Неспазване на технологичната дисциплина и на инструкциите за безопасност най-вероятно са довели до смъртта на мъжа, който е бил в непосредствена близост. Тежко пострадалият му колега е откаран в болницата в Стара Загора.

Извършва се замерване чистотата на въздуха. Данните сочат, че няма опасност за работниците от завода.
Няма завишения на измерените 26 показателя за качеството на атмосферния въздух в град Казанлък. Резултатите са получени от извънредното измерване с преносима апаратура за аварийни ситуации на Регионална лаборатория – Стара Загора. Измерването е проведено в три точки извън площадката на „Арсенал” АД към най-близката жилищна зона.

 

Окръжна прокуратура-Стара Загора разпореди извършването на процесуално следствени действия. Към настоящия момент се извършва оглед на местопроизшествие от двама следователи от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура-Стара Загора. На мястото на инцидента е и административният ръководител-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Стара Загора Дичо Атанасов. Екип от експерти от Главна дирекция „Инспектиране на труда“ е командирован да подпомогне старозагорските си колеги при разследването на инцидента в Завод 3 на „Арсенал“. Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите. Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението“, следствени органи и т.н.
От 2016 г., когато са последните злополуки с фатален изход в предприятието, досега инспекторите по труда са извършили 100 планирани и последващи проверки в различните производства на дружеството, включени в списъка. Установени са 460 бр. нарушения, от които 395 бр. – по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Издадени са 11 акта за спиране на машини, работни места, обекти и др., пряко застрашаващи живота и здравето на хората и 4 предписания за въвеждане на специален режим, когато не може да бъде приложена мярка „спиране“. В 22 случая на работодателя е потърсена административнонаказателна отговорност. В сила са влезли 20 акта. Като цяло издадените предписания се изпълняват.