София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Експозиция на „Кирилицата“ ще бъде представена в Женева

Тя ще бъде изложена от 24 май до 3 юни

8 годиниКултура 10 Боряна Райчева

Експозиция на "Кирилицата" на тридесет от най-известните пловдивски художници ще бъде представена в Женева девет години след създаването си. Това съобщиха от пресцентъра на община Пловдив, предаде БТА.

На 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, в Двореца на нациите на ООН в Женева ще бъде открита изложбата "За буквите. Кирилицата в съвременното българско изкуство". Събитието се организира под патронажа на Постоянното представителство на Република България към ООН в Женева.

Инициатор на представянето е Антонина Стоянова, председател на Фондация "Ценности", а сред главните организатори са Община Пловдив и Градската художествена галерия-Пловдив. Идеята е именно на 24 май, в сърцето на Европа, да се покаже високото ниво на съвременната българска живопис.
Гостите ще могат да разгледат 30-те платна, на които е представена оригинално интерпретирана буква от българската азбука.

Изложбата ще бъде открита от Майкъл Мьолер, генерален директор на Службата на ООН в Женева и от Иван Пиперков, постоянен представител на България към ООН. Специална видеостена ще промотира Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. пред елитната публика в Двореца на нациите. Колекцията ще бъде изложена за посетители до 3 юни.