София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екстрадират Северин в сряда

Предстои да му бъдат повдигнати две обвинения

6 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

21-годишният Северин Красимиров, заподозрян за убийството на русенската журналистка Виктория Маринова, ще бъде доведен в България в сряда вечерта. Това ще стане с полет от Франкфурт, съобщи БНР.

Екстрадирането на Северин стана възможно след разрешението на съда в германския окръг

Съдебна охрана ще придружава Северин до тук, след което - отново с конвой, той трябва да бъде отведен до ареста в Русе, където в присъствието на адвокат - упълномощен или ако няма такъв - служебен, на Красимиров трябва да му бъдат повдигнати обвиненията за изнасилване и за убийство по особено мъчителен начин на Виктория Маринова.

До 72 часа Северин Красимиров трябва да бъде изправен пред Русенския окръжен съд, който да се произнесе по искането на прокуратурата за постоянното му задържане под стража.

Предстои признанията на Северин, които той направи пред разследващите органи в Германия да бъдат потвърдени и пред български съд, защото в противен случай те нямат правна стойност според български Наказателно-процесуален кодекс. Докато беше в Германия, 21 - годишният мъж призна, че е убил, но не и че е изнасилил Виктория, като и че я бил ударил, но не я е убил умишлено.

Към момента на Северин са му повдигнати задочно две обвинения  – за изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 години затвор. Второто е за убийство по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Дали Северин ще иска да бъде съден по съкратена процедура, което би го спасило от доживотен затвор, ще зависи от това дали ще се признае за виновен и по двете обвинения, когато делото започне по същество в Русенския окръжен съд.