София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Екстремисти контролират „жълтите жилетки“?

Френското правителство смята, че движението се управлява от бунтовници

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Екстремисти са поели контрола върху движението на "жълтите жилетки" и се опитват да свалят френското правителство. Това съобщи в петък официалният представител на кабинета Макрон Бенжамен Гриво, който говори за резултатите от първото заседание на Министерския съвет тази година. Брифингът бе излъчен на страницата на Елисейския дворец в Twitter .

По думите на Гриво движението на "жълтите жилетки" се управлява от бунтовници, които се опитват да провокират въстание и евентуално да свалят правителството. Той припомни, че властите предприеха „бързи и конкретни“ мерки за подобряване на положението на слабо осигуреното население в отговор на искането на протестиращите. "Сега онези, които продължават протестите,  водят политическа борба и не желаят да участват в националния дебат", каза той.

Междувременно стана ясно, че е арестуван лидерът на „жълтите жилетки“. 30-годишният Ерик Друе, е бил задържан снощи близо до парижкия булевард "Шанз-Елизе" и е в предварителния арест за организиране на демонстрация без предварително разрешение.

Според полицейски източник водачът на "жълтите жилетки" е бил задържан на път към "Шанз-Елизе", където бил призовал свои симпатизанти да се съберат.

Движението на "жълтите жилетки" възникна във Франция в средата на ноември в знак на протест срещу растящите цени и данъци. Те обвиняват кабинета на Еманюел Макрон за неефективното управление на страната и недостатъчните мерки за борба с бедността. В страната се проведоха седем национални протеста, които бяха съпроводени с масови сблъсъци на протестиращите със силите на реда, с редица палежи и грабежи на магазините. Осмият ден от демонстрациите ще се проведе в събота, 5 януари.