София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Електрическите тротинетки да се регламентират като велосипедите

Да се вземе пример от другите европейски градове

пропускане
5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Електрическите тротинетки да следват правилата, уреждащи движението на велосипедите, в градската среда. Това бе предложено на дискусията за бъдещето на електрическите тротинетки в София, организирана от Столична община, Център за градска мобилност и ОП-Софпроект.

Събитието се проведе в дискусионната зала Sofia Lab, в сградата на Столичната библиотека - филиал „Сердика“. То ще бъде едно от многото предстоящи, чиято цел ще бъде да се регламентират ползването и движението на навлизащите в градската среда на столицата електрически тротинетки.

Основните теми, които се засегнаха, бяха как да бъдат организирани операторите, които ще предлагат електрическите средства за придвижване и каква да бъде уредбата на тяхното използване.

От екипът на „Зелена София“ обясниха, че при уреждането на правилата за електрическите превозни средства, трябва да се поучим от опита на другите европейски градове, в които вече масово се прибягва до този тип транспорт. Да бъдат съгласувани въпросите с позволените за придвижване с тротинетките места, максималната скорост в градска среда, рампите за паркиране, възрастовите ограничения , екипировка и други.

Стана известно, че във Виена например, електрическите тротинетки следват правилата за движение на велосипедите, в Лисабон глобяват за неправилното им паркиране, а в Дания санкционират граждани, които управляват тротинетка, под влиянието на алкохол и наркотични вещества.