София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Елена Йончева или Сергей Станишев

БСП избира водач на листата си за европейските избори

5 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

Днес се очаква Националният съвет на БСП да определи водача на листата с кандидати за евровота през май.
Анализатори предполагат, че партийният лидер Корнелия Нинова ще заложи на непартиен кандидат - журналиста и депутат Елена Йончева.

От друга страна е почти сигурно, че вътрешната опозиция ще издигне президента на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

В най-тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро на партията, обуславят избора на Елена Йончева за водач на листата, като възможност за разширяване на влиянието. А спечелването на европейските избори е важен "елемент" за спечелването и на парламентарните.

Така за пореден път в БСП се очерта да премерят сили най-тясното ръководство на партията и недоволните от действията му.

Засега изглежда, че подкрепената от Изпълнителното бюро Елена Йончева ще събере повече гласове на вероятния таен вот.

В Националния съвет влизат 180 души, а вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова наброява около 50 от тях.
Въпреки това, сред част от членовете на БСП очакванията са, че като бивш лидер на партията и експремиер, Станишев ще консолидира по-голяма подкрепа, особено при таен вот.

Не бил изключен и друг сценарий - заради добрите лични отношения между двамата кандидати битката за водач на листата да приключи, като единият се откаже в полза на другия.

И Йончева, и Станишев имат много номинации от социалистите в страната.

По данни на "Позитано" 20 , журналистът има 266 номинации от 293 конференции. По неофициална информация лидерът на ПЕС е издигнат на 87% от местата.

С номинации са и Корнелия Нинова, Деница Златева, Момчил Неков, Петър Курумбашев, проф. Иво Христов, Румен Гечев и др.

Националният съвет ще определи днес и местата на гражданската квота и коалиционните партньори в листата. 

Окончателната подредба ще бъде гласувана в началото на април