София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Елена Йончева получила от БНТ 690 000 лева

Парите били хонорари за репортажите ѝ

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

От 2003 до 2009 година Елена Йончева е получила като хонорари от БНТ 690 000 лева, като парите са дошли от фирми като „Лукойл“, ДЗИ, „Монбат“, на които държавната телевизия предоставяла време за реклама.

Това стана ясно, след като адвокатите на министър-председателя Марин Марковски и Божидар Терзийски представиха документи при започването на делото, по което депутатката от БСП съди Борисов за неимуществени вреди. Йончева е оценила щетите на 20 000 лева.

Повод за делото беше изказване на Борисов, че тя е получавала милиони от държавния бюджет за своите репортажи като журналист.

Според адвоката на Йончева Георги Атанасов посочените от защитата на премиера предприятия отдавна не са държавни и представените документи нямат отношение към спора.

Атанасов доведе в съда четирима свидетели – Къдринка Къдринова, Иван Гарелов, Емил Райнов и Виза Недялкова, които да обяснят на съда пораженията, нанесени на Йончева от изказването премиера Борисов.