София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елена Йончева: Винаги съм била против санкциите срещу Русия

"Евродепутатът заяви, че е отхвърлила и ратификацията на Истанбулската конвенция"

4 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Аз съм и винаги съм била против санкции срещу Русия. Това каза Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, относно някои фалшиви новини, че е гласувала за санкции срещу Русия и за ратификацията на Истанбулската конвенция, съобщиха от пресофиса на Елена Йончева.

Евродепутатът заяви, че изказвала многократно позицията си, че санкциите срещу Русия трябва да отпаднат, защото носят ущърб и на двете страни и са неефективни.

Тя допълни, че проблемите трябва да се решават в диалог, а санкциите прекъсват ефективната комуникация.

Йончева заяви, че е отхвърлила и ратификацията на Истанбулската конвенция и поясни, че гласуването “въздържал се” във всеки един парламент, включително и в ЕП, не означава подкрепа.

"Не подкрепих ратификацията на ИК поради нееднозначното тълкуване на определени текстове в нея, но съм убедена, че трябва да се използват всички възможности за защита на жените от домашно насилие“, посочва още журналистката.