София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елена Поптодорова: България е най-уязвима от руско присъствие

В САЩ ще бъдат обсъдени темите за визите, сигурността и съюзничеството

пропускане
4 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова коментира, че темата за визите ще бъде една от основните, които ще бъдат обсъдени по време срещата между Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп. 

Според бившия дипломат сигурността и съюзничеството със сигурност ще бъдат във фокуса на разговора. Сигурност в енергийното и военното измерение на смисъла. Закупуването на Ф-16 е корпоративна покупка, коментира Поптодорова. Тя се случва вече за повече от 10 години. Този разговор ще продължи. Ако премиерът иска да обсъжда темата за сигурността, не може да не обсъжда и темата за сигурността на Черно море. България е най-уязвима и от руско присъствие и от незащитеност по границите в региона. Един сериозен държавник не може да не си дава сметка относно тази сигурност, допълни още тя. 

По повод изказването на държавния глава на Франция, че НАТО е в мозъчна смърт, Поптодорова изрази мнение, че президентът е имал злощастно формулиране на проблеми.

Истината е, че въпросите на НАТО не се решават единствено от Франция. Нито една от отделните държави не може да предложи никаква алтернатива на пакта, коментира още бившият дипломат. 

Тръмп недоволства срещу нещо фактологично вярно - наистина САЩ плащат голямата сметка. Задачата на България е да поддържа бюджета от 2%. Трябва да се говори много и за руското проникване. Не случайно сръбският президент си позволи да говори за България. Защо не говори за Румъния. Ние имаме вътрешен проблем. За да се превърне България в енергиен хъб, това означава България да има разнообразни и защитени източници, допълни Поптодорова.