София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Елизабет II: Брекзит ще се случи до 31 октомври

Речта бележи началото на ново заседание на парламента

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Правителството на Великобритания все още е решено да осъществи Brexit до 31 октомври, което пролича и в реч на кралицата от днес.

Елизабет II изложи законодателните планове на правителството, като изясни, че основният приоритет на Борис Джонсън е „да осигури напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 октомври“.

Изказвайки се от трона в Камарата на лордовете, кралицата заяви, че нейното правителство възнамерява да развие ново партньорство с ЕС, „основано на свободната търговия и приятелското сътрудничество“.

Церемонията бележи началото на ново заседание на парламента и определя новата законодателна програма на правителството, като бяха обявени 26 законопроекта за области на вътрешната политика, включително престъпността, имиграцията, здравеопазване и околна среда.

Въпреки това, тъй като премиерът Борис Джонсън не управлява мнозинство в Камарата на общините, тези планове е малко вероятно да се превърнат в закони бързо и вместо това са индикация за общи избори.

Ускорените преговори между Великобритания и ЕС започнаха в петък и продължиха през уикенда, но все още не е ясно дали британското правителство ще постигне целите, заложени