София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ема Хопкинс: Трябва да кажем „Стига толкова!“ на Русия

Лондон не настоява България да гони руски дипломати

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Обединеното кралство няма колебание, че Русия може да е отговорна за употребата на бойно отровно вещество в Солсбъри. Тази сутри 27 държави подкрепиха това становище, като експулсираха 143 руски дипломати“, това каза пред Нова телевизия посланикът на Великобритания Ема Хопкинс относно отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.

Тя посочи, че убежденията на Лондон са подкрепени със много сериозни съдебно-медицински експертизи за прилагането на бойно отровно вещество, като в момента анализи на веществото се правят в независими лаборатории в цял свят. „През последните 10 години Русия развива своите възможности да използва нервнопаралитични вещества за убийства в целия свят“, подчерта Хопкинс и допълни, че този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия.

„За нас е важно да кажем „Стига толкова!“. Години наред Русия с поредица от последователни действия погазва международния правов ред. Дошло е време да преоценим нашата обща сигурност спрямо руското поведение“, подчерта посланикът на Великобритания.  

На въпрос какво очаква Лондон от България, тя обясни, че България вече е изразила своята много силна подкрепа и солидарност пред Обединеното кралство, както и пред  Европейския съвет. „Това е суверенно решение, което всяка държава приема сама. Всички 27 държави, които предприеха мерки, не го правят само от солидарност, а става въпрос за нашата обща сигурност. Ясно, че има много страни като България, които по географски, икономически, енергийни причини, трябва да са много внимателни в решението, което ще вземат и политиката която ще водят“, посочи Ема Хопкинс.  

По думите й няма опасност от нова студена война заради предприетия остър тон към Русия, тъй като в момента е развит опитът на международната дипломация.

В заключение Хопкинс подчерта, че вижда силно бъдеще между България и Великобритания, като страните ще останат в приятелски отношение и след Брекзит.