Гледай
на живо

Еманюел Макрон пристигна на визита в САЩ

Семейство Тръмп даде вечеря в историческо имение

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в понеделник в Белия дом за първото държавно посещение на президентството на Тръмп, възнамерявайки да използва необичайната си връзка с американския президент, за да се опита да го убеди да запази иранската сделка, поне засега. Макар че не е толкова близка лично с Тръмп, германският канцлер Ангела Меркел ще последва примера му в петък, за да укрепи посланието, пише Ню Йорк Таймс.

Макрон пристигна на тридневно посещение в САЩ. Преди официалните разговори домакинът Доналд Тръмп даде вечеря в историческа резиденция край Вашингтон – „Маунт Върнън“.        

Френскит президент ще настоява Доналд Тръмп да запази американския ангажимент в Сирия в дългосрочен план. Очаква се Макрон да предупреди, че нови терористични заплахи могат да се появят, ако САЩ напуснат страната, тъй като тя остава заключена в гражданска война.

Освен иранската ядрена сделка и Сирия, двамата президенти ще обсъдят още теми като сигурността и търговията между Франция и САЩ.

Преди обаче да се пристъпят към деловата част на посещението,  програмата на президента Макрон и неговата съпруга бе повече от приятна.

Еманюел Макрон направи кратка непредвидена разходка пеша заедно със съпругата Брижит, за да посети паметника на Ейбрахам Линкълн. Той размени няколко думи с минувачи и си направи селфита.

По-късно американският президент Доналд Тръмп, френският му колега Еманюел Макрон и техните съпруги пристигнаха в резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон за вечеря.

Първо всички разгледаха историческата резиденция "Маунт Върнън".

В Белия дом се състоя официалната церемония по посрещането. Тръмп и Макрон символично засадиха дърво.