София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Емануел Макрон смята, че ЕС не работи добре

„Трябват реформи в Общността, за да приемем Сърбия“

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Евросъюзът има да се реформира, преди да приеме Сърбия. Това заяви президентът на Френска република Емануел Макрон в Белград, където е с мащабна двудневна визита.

Според него ЕС не функционира добре и с 28 страни-членки. Затова трябва да се реформира, за да взима решения бързо и да бъде суверенна сила от ранга на Китай или САЩ.

„Сърбия е на този път и аз винаги ще бъда до вас, за да работим за приближаване и развитие на диалога. Вие започнахте реформи“, цитира го сръбският вестник „Политика“.

„Сърбия показа ангажираността си и пътя, по който иска да върви, както и готовност да предприема смели реформи, но ЕС има своите изисквания“, каза френският лидер след срещата със сръбския си колега Александър Вучич.

Сръбският държавен глава е поискал „помощ и подкрепа“ за страната по европейския й път и за разрешаване на кризата с Косово, информира Tanjug.

Вучич бе категоричен, че Емануел Макрон е един от малкото, които „искат да чуят сърбите“. Според него Белград „иска мир и споразумение с албанците“.

В рамките на двудневното посещение са подписани пет споразумения между двете страни.

Най-мащабното е в областта на отбраната. Сърбия укрепи армията си чрез закупуване на ПВО „Мистрал“ от Франция.