София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Емануел Макрон свиква среща за Донбас по молба на Зеленский

Украинският лидер е звъннал след руския и на френския си колега

5 годиниИнциденти 2 Боряна Райчева

Френският президент Емануел Макрон подкрепи идеята на украинския си колега Володимир Зеленский за провеждане на среща на върха на нормандската четворка.

Това съобщи пресслужбата на Офиса на президента на Украйна след телефонен разговор между двамата лидери, предава TACC.

Четворката в Нормандски формат включва, освен президентите на участниците на конфликта в Донбас Русия и Украйна, и посредници - лидерите на Франция и Германия.

Условието на стопанина на Елисейския дворец обаче е първо да се проведе подготвителна среща на ниво дипломати.

„Емануел Макрон изрази пълна подкрепа за провеждане на среща на върха, която да бъде предшествана от среща на официални представители на четирите страни", пише в прессъобщението.

Зеленский е информирал Макрон за сутрешните си преговори с руския държавен глава Владимир Путин. Президентът на Украйна е споделил, че украинската армия има нови загуби в Донбас, въпреки че от 21 юли важи премирие.

Френският лидер в отговор на това е обещал „да се свърже с президента Путин и канцлера Ангела Меркел, за да се споразумеят за инициативата".