София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Емануил Йорданов: Има сериозни нарушения в делото срещу Иванчева

Обвиняемите не са били уведомени за прокурорския протест за мярката за неотклонение

5 годиниПравосъдие 6 Боряна Райчева

По делото срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева са допуснати сериозни нарушения на процедурните правила. Това обяви в предаването „ЕвроДикоф“ на телевизия Евроком един от защитниците на подсъдимите Иванчева и Петрова Емануил Йорданов в отговор на въпрос на Сашо Диков защо прокуратурата поиска от Апелативния съд  да не дава делото срещу Иванчева на Върховния съд за проверка.

„Не искат да се установят нарушенията, които са допуснати в делото. Когато беше постановено определението, с което се изменя мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова, прокуратурата подава протест, но не го подава чрез първоинстанционния съд, както е по закон, а го отнася директно в Апелативния. Заедно с това, отново директно в Апелативния е внесено и искането за спиране изпълнението на определението. Апелативният съд се произнесе същия ден, след работно време, като в самото определение са написали, че нямат делото, а нямат и съдебния протокол – не знам как са се произнесли“, поясни адвокат Йорданов. Той посочи, че нормалната процедура е била прокуратурата да подаде протеста си през първоинстанционния съд. След това този протест да бъде връчен на защитата на подсъдимите, които имат право да използват  7-дневния срок за отговор и едва тогава делото да отиде в Апелативния съд.  „Само че, някои е имал някакви много големи страхове от това, че Иванчева и Петрова могат да бъдат освободени и се задвижва някаква процедура, която не е по българския закон“, подчерта Емануил Йорданов.

Преди да се произнесе Апелативният съд, той трябва да е получил отговорите на подсъдимите на прокурорския протест, а в случая адвокат Йорданов посочи, че обвиняемите дори не са били уведомени за прокурорския протест. „Това е най-големият проблем на производството“, допълва защитникът на Иванчева и Петрова.

По думите му прокуратурата е извършила много нарушения на закона в делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. „По отношение на защитата на Петрова смятам, че нямаме ясно формулирано обвинение. Освен това некоректно е посочена правната норма, по която са подведени по правна отговорност подсъдимите“, обясни Емануил Йорданов.