София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Емил Георгиев: Последствията от атаката към НАП може да усетим по-късно

Адвокатът определи течът от 5 милиона данни като чудовищен

5 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Адвокатът и член на "Правосъдие за всеки" Емил Георгиев определи хакер атаката към НАП като "ИТ Чернобил". Това той каза в предаването "Честно казано с Люба Кулезич".  Според него, точно както при Чернобил последствията са започнали да се усещат по-късно от самата авария, сега последствията от атаката може да усетим на по-късен етап. Той мисли така поради факта, че количеството на данни "на светло" е доста голямо, както и самия вид - акцентира се на това, че са лични, но се забравя момента, че изтече данъчната и осигурителната тайна на много граждани и фирми.

Георгиев спомена, че е по-добре, както министърът на финансите Владислав Горанов каза, че 3% от данните на НАП са изтекли, отколкото да кажеш 5 милиона, защото 5 милиона е нещо чудовищно голямо. Той добави, че не му е познато, нито в България, нито в друга държава, особено в Европа, подобно нещо да се е случвало. "Имало е от частни компании, но така от държавната структура, която принадлежи към критичната инфраструктура, каза още адвокатът.

На въпрос на водещата Люба Кулезич какви измами могат да ни очакват Емил Георгиев предполага, че една от прослойките на измамниците в България, които могат да се снабдят с тази база данни, са телефонните измамници. Друго, което може да се случи е да се създадат фалшиви профили или да се отворят банкови сметки. С тези данни могат да се правят престъпления онлайн и да се прикриват следите на реални престъпници.

Георгиев е адвокат и на ИТ специалиста Петко Петков, който наскоро показа колко лесно се пробива в системата за кандидатстване в детските градини в Стара Загора. Адвокатът коментира, че Петков е направил демонстрация на още една уязвимост в електронна държавна система.