София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Емил Радев призовава за засилване на сътрудничеството ЕС – САЩ

В сферата на сигурността и електронните данни

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Евродепутатът от ПП „ГЕРБ“/“ЕНП“ Емил Радев призова към по – засилено сътрудничество между ЕС и САЩ, в сферата на сигурността. Той проведе диалог с комисар Джулиан Кинг, в рамките на дискусия на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи („ЛИБЕ“) на ЕП.

Емил Радев, който е зам.-председател на комисията „ЛИБЕ“, отправи призив към Джулиан Кинг –  да се засили сътрудничеството между правоприлагащите органи на ЕС и САЩ и да бъде осигурен своевременен достъп до електронни доказателства. Той обясни, че разследванията, които изискват електронни доказателства, от доставчици на услуги от други държави и най - вече от САЩ, се водят трудно. По думите на евродепутата, доказателствата се отпускат на доброволен принцип, което затруднява разследванията.

Джулиан Кинг обясни, че мандатите за преговорите със САЩ вече са договорени и предстои още много работа. Според него, Европа значително изостава от САЩ, по отношение на достъпа до електронни доказателства. Той даде пример с приетия през 2018 закон „CLOUD“ – Закон за изясняване на законното използване на данни в чужбина.Кинг отбеляза, че Европа тепърва трябва да наваксва в тази сфера.