София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Емилия Милчева: В нито една държава санирането не бе направено като в България

За около 1 млрд. евро са санирани малко под 100 000 апартамента

5 годиниОбщество 14 Боряна Райчева

Едно нещо най-добре се вижда в контекст. Германия е лидер по саниране. В нито една държава санирането не бе направено като в България. За около1 млрд. евро, даже и малко повече, са санирани малко под 100 000 панелни апартамента. Това е 10 % за 1 млрд. лева. 130 евро струва санирането за кв. м. в Германия. Там в санирането влиза конструктивната свързаност на панелите. Ако трябваше да се направи това, хората трябваше да напуснат жилищата. Това каза журналистката Емилия Милчева в ефира на "Честно казано" с Люба Кулезич.

Тя добави, че през 2015 година бе отложено всички сгради да имат технически паспорт. В тях влиза всичко. Тази паспортизация не стана и затова в разходите за саниране не бяха включени тези неща. В разходите в Германия е включена и инфраструктурата през блока и зад него. За санирането в Германия данните са публични за разлика от тук. Там за 2, 100 млн. панелни жилища са санирани за 12 млрд евро.

"Кучето е заровено в това, че сдруженията на собствениците изобщо не бяха допуснати да имат думата при избора на фирма. Нямат право на глас. Фирма на близки на Делян Добрев е трета по саниране. Има данни колко е некачествено санирането. Не можеш да искаш солидарност от частно жилище. Защо не бе направена карта на застрашени от сериозна увреждане сгради? Това беше крайно несправедливо. Трябваше да има сомоучастие в процеса на санирането, за да може собственикът да контролира процеса. Някои панелки се разпадат, дори и да ги облепиш те се разпадат", каза още Емилия Милчева.