София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕП одобри създаването на Агенция за гранична и брегова охрана

Намесата на Брюксел няма да е задължителна в страните – членки

8 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Европарламентът одобри създаването на единна Агенция за охрана на външните сухопътни и морски граници на Европейския съюз. 483 евродепутати приеха по-строгите мерки за ограничаване на мигрантския поток по вода. 181 се обявиха против, а 48 се въздържаха.
Намесата на европейски гранични екипи няма да е задължителна за страните – членки дори при масов бежански наплив. Изпълнението на препоръките, давани от структурата, ще бъде задължително за страни като България. Граничарите обаче няма да бъдат пращани със самосиндикално решение на Брюксел. От Агенцията ще могат да залавят нелегални мигранти и да ги настаняват по т.нар. „горещи точки“ по външната граница. Това беше и моделът, който Гърция прие. Екипите ще извършват групово депортиране на онези от мигрантите, за които е доказано, че не са бежанци.