София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЕП подкрепя България и Румъния за Шенген

Сергей Станишев бе основен докладчик пред евродепутатите вчера

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Европейският парламент ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вчера евродепутатите обсъдиха доклада на Сергей Станишев за влизането на двете страни в Шенген.

Лидерът на ПЕС настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент. Станишев отбеляза, че членството в Шенген има ясни критерии и това, което предлагат в Европейскит съвет, е половинчато решение, което ще създаде опасен прецедент.

На дебата не присъстваха представители на Европейския съвет, който трябва да вземат окончателното решение. Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия.

Резолюцията е юридически незадължителна и призовава Съветът на ЕС да вземе бързо и положително решение за присъединяването на България и Румъния в Шенген. Това е петата резолюция в тази посока.

Не за пръв път Европейският парламент приема резолюция в тази посока.

Двете балкански страни частично прилагат правилата от Шенген, посочват от ЕП. Окончателното решение те да станат част от пространството без проверки трябва да бъде взето с единодушие в Съвета на ЕС.