Гледай
на живо

ЕП подкрепя България и Румъния за Шенген

Сергей Станишев бе основен докладчик пред евродепутатите вчера

Европейският парламент ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Вчера евродепутатите обсъдиха доклада на Сергей Станишев за влизането на двете страни в Шенген.

Лидерът на ПЕС настоява за пълно приемане на България в Шенгенското пространство едновременно със сухопътни, морски и въздушни граници. През ноември текстът беше одобрен от комисията по вътрешни работи в Европейския парламент. Станишев отбеляза, че членството в Шенген има ясни критерии и това, което предлагат в Европейскит съвет, е половинчато решение, което ще създаде опасен прецедент.

На дебата не присъстваха представители на Европейския съвет, който трябва да вземат окончателното решение. Противници на София и Букурещ са Холандия и Германия.

Резолюцията е юридически незадължителна и призовава Съветът на ЕС да вземе бързо и положително решение за присъединяването на България и Румъния в Шенген. Това е петата резолюция в тази посока.

Не за пръв път Европейският парламент приема резолюция в тази посока.

Двете балкански страни частично прилагат правилата от Шенген, посочват от ЕП. Окончателното решение те да станат част от пространството без проверки трябва да бъде взето с единодушие в Съвета на ЕС.