Гледай
на живо

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела

Опозиционният лидер търси подкрепата на армията за свалянето на Мадуро

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела Европейският парламент призна днес опозиционният лидер Хуан Гуайдо за законен временен президент на ... thumbnail text

Европейският парламент призна днес опозиционният лидер Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се, съобщи АФП.

В текста Гуайдо е признат за „легитимен действащ президент“ на Венецуела, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, както и държавите в Общността са призвани да направят същото, като приемат „твърдата и единна позиция на резолюцията“.

Евродепутатите посочват парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана. Те осъждат жестоките насилието, довело до смъртни случаи и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност.

Междувременно германският вестник Die Welt писа, че Хуан Гуайдо е провел тайна среща с представители на армията и силите за сигурност, за да се опита да получи подкрепа за отстраняването от власт на действащия президент Николас Мадуро. За да бъде променено правителството в Каракас, армията трябва да оттегли подкрепата си за Мадуро.

Очаква се днес Гуайдо да представи плановете си за излизане на Венецуела от икономическата криза.