София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела

Опозиционният лидер търси подкрепата на армията за свалянето на Мадуро

пропускане
5 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Европейският парламент призна днес опозиционният лидер Хуан Гуайдо за законен временен президент на Венецуела според действащата в страната конституция. Резолюцията бе приета с 439 гласа "за", 104 "против" и 88 въздържали се, съобщи АФП.

В текста Гуайдо е признат за „легитимен действащ президент“ на Венецуела, а върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността, както и държавите в Общността са призвани да направят същото, като приемат „твърдата и единна позиция на резолюцията“.

Евродепутатите посочват парламента в Каракас като единствения демократичен орган, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана. Те осъждат жестоките насилието, довело до смъртни случаи и настояват властите във Венецуела да прекратят нарушенията на правата на човека, а извършителите на нарушенията да бъдат подведени под отговорност.

Междувременно германският вестник Die Welt писа, че Хуан Гуайдо е провел тайна среща с представители на армията и силите за сигурност, за да се опита да получи подкрепа за отстраняването от власт на действащия президент Николас Мадуро. За да бъде променено правителството в Каракас, армията трябва да оттегли подкрепата си за Мадуро.

Очаква се днес Гуайдо да представи плановете си за излизане на Венецуела от икономическата криза.