София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган бе преизбран за лидер на Партията на справедливостта и развитието

Той бе единственият кандидат за поста

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган беше преизбран за председател на Партията на справедливостта и развитието в Турция. Това съобщиха от агенцията Анадолу,  като се позова на резултатите от гласуването, проведено на конгрес на тази партия в Анкара.

За кандидатурата на Ердоган гласуваха всички 1,380 делегати. Той беше единственият кандидат, номиниран за този пост.

ПСР е създадена през 2001 г. по инициатива на Ердоган и трима други поддръжници. Настоящият президент е избран за първи председател на политическото движение. В периода от 2014 г. до 2017 г. партията беше оглавявана от Ахмет Давутоглу и Бинали Юлдаръм, тъй като в съответствие с предишните закони президентът не можеше да бъде в политическа партия. Благодарение на измененията в Конституцията, които бяха одобрени на референдум през април 2017 г.,това стана възможно. Ердоган отново се присъедини към редиците на управляващата Партия на справедливостта и развитието през май 2017 г.