Гледай
на живо

Турция привика посланика си от Тел Авив

Ердоган определи действията на Израел срещу палестинци като геноцид

Турция привика посланика си от Тел Авив Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като геноцид израелските действия срещу палестинцит... thumbnail text

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като геноцид израелските действия срещу палестинците в Ивицата Газа. „Аз осъждам този геноцид ... Израел е терористична държава и ние също осъждаме онези, които мълчаха в тази ситуация", каза Ердоган в понеделник в Лондон.

Президентът на Турция е убеден, че "ислямският свят няма да позволи този ден да стане денят на загубата на Йерусалим". "Ние ще продължим да бъдем близо до нашите палестински братя. Аз възнамерявам да проведа разговори с редица световни лидери, включително и г-н Абас [палестинския президент]  и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш",  добави президентът на Турция.

В същото време Турция реши да оттегли за консултации посланиците във Вашингтон и Тел Авив след прехвърлянето на американската дипломатическа мисия в Йерусалим и протестите, които избухнаха в това отношение.

"Съединените щати отново са останали сами и също така са загубили ролята си на посредник в мирния процес в региона. Турските посланици във Вашингтон и Тел Авив бяха призовани в Анкара за консултации ", каза в понеделник турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от РИА Новости.

Той обяви, че Турция също свиква "спешна среща на Организацията за ислямско сътрудничество" (ОИК) ", което ще се проведе този петък.

В допълнение, като знак за солидарност с палестинците, правителството на републиката реши да обяви тридневен траур в страната.

Масовите протести на палестинците в Ивицата Газа вчера бяха подновени с пълна сила във връзка с церемонията по откриването на Посолството на САЩ в Йерусалим. Според последните данни на палестинското министерство на здравеопазването в Палестина 52 палестинци са били убити при сблъсъци на границата на Ивицата Газа, а над 2 хиляди са били ранени. Според ООН в болниците, които приемат ранените, лекарствата свършват.