София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Турция привика посланика си от Тел Авив

Ердоган определи действията на Израел срещу палестинци като геноцид

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като геноцид израелските действия срещу палестинците в Ивицата Газа. „Аз осъждам този геноцид ... Израел е терористична държава и ние също осъждаме онези, които мълчаха в тази ситуация", каза Ердоган в понеделник в Лондон.

Президентът на Турция е убеден, че "ислямският свят няма да позволи този ден да стане денят на загубата на Йерусалим". "Ние ще продължим да бъдем близо до нашите палестински братя. Аз възнамерявам да проведа разговори с редица световни лидери, включително и г-н Абас [палестинския президент]  и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш",  добави президентът на Турция.

В същото време Турция реши да оттегли за консултации посланиците във Вашингтон и Тел Авив след прехвърлянето на американската дипломатическа мисия в Йерусалим и протестите, които избухнаха в това отношение.

"Съединените щати отново са останали сами и също така са загубили ролята си на посредник в мирния процес в региона. Турските посланици във Вашингтон и Тел Авив бяха призовани в Анкара за консултации ", каза в понеделник турският вицепремиер Бекир Боздаг, цитиран от РИА Новости.

Той обяви, че Турция също свиква "спешна среща на Организацията за ислямско сътрудничество" (ОИК) ", което ще се проведе този петък.

В допълнение, като знак за солидарност с палестинците, правителството на републиката реши да обяви тридневен траур в страната.

Масовите протести на палестинците в Ивицата Газа вчера бяха подновени с пълна сила във връзка с церемонията по откриването на Посолството на САЩ в Йерусалим. Според последните данни на палестинското министерство на здравеопазването в Палестина 52 палестинци са били убити при сблъсъци на границата на Ивицата Газа, а над 2 хиляди са били ранени. Според ООН в болниците, които приемат ранените, лекарствата свършват.