София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган не иска разрешение от никой за купуването на С-400

Турция и Русия сключиха сделка за две зенитни ракетни системи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара няма да иска разрешение от никого за купуването на руски ракетни системи земя-въздух С-400.

Изказването на Ердоган е по време на бизнес форум в Бишкек, столицата на Киргизстан, съобщи РИА Новости.

Ердоган бе категоричен: "Ние направихме сделка с Русия за С-400. Съжаляваме, но ние не искаме разрешение от никого ..".

По-рано Ердоган заяви, че страната очаква да получи С-400 в близко бъдеще, въпреки натиска от страна на САЩ.

През юли, The Washington Times съобщи, че Конгресът на САЩ замрази доставката на Турция на изтребител F-35 заради намерението на Анкара да купува руски зенитни ракетни системи С-400.

Съответното изменение е направено в последната версия на бюджета на САЩ за отбрана за 2019 г., одобрена е в двете камари на конгреса. Окончателното решение за съдбата на F-35 ще бъде взето след като Пентагонът  анализира последиците от отмяната на доставките.

По-рано шефът на Пентагона Джим Матис призова конгресмените да се откажат от идеята за забрана на доставките на F-35.

Споразумението за покупката на С-400 между Турция и Русия беше подписано през декември 2017 г. Анкара ще купи две зенитни ракетни системи и ще ги обслужва сами.

Съединените щати и западните партньори на НАТО многократно са критикували Турция за тази сделка.

С-400 "Triumph" е най-новата противовъздушна ракетна система от дълги разстояния. Създадена е, за да унищожи самолет, круиз и балистични ракети, включително и среден обсег, и може да се използва срещу наземни цели. Обхватът на С-400 е 400 километра, като е в състояние да унищожи цели на височина 30 километра.