София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Нямаме проблем с християнските храмове в Турция

Турският президент и Бойко Борисов ще открият ремонтираната Желязна църква в Истанбул

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

"В Турция нямаме проблеми по отношение на християнските храмове. Българската православна общност в Истанбул притежава една уникална църква, известна като Желязната църква, която се намира недалеч от Патриаршията в квартал Балат. Ремонтът на църквата е към края си. На 7 януари 2018 г. заедно с Бойко Борисов ще я открием тържествено заедно. Ние не се страхуваме от религиозните свободи, напротив, уважаваме ги. Хора, които се уповават на вярата, не се страхуват от религиозните свободи. Елате заедно да разрешим проблемите на малцинството в Западна Тракия".

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на съвместната си пресконференция с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас.

По време на посещението си в Атина Ердоган обяви, че Турция иска преразглеждане на Лозанския договор от 1923 година.

Лозанският договор е подписан през 1923 година след войната на Турция с Гърция и е подписан от страните-победителки в Първата световна война, но без САЩ. Макар България да не е страна по него, документът урежда и българската граница с Турция. Освен това в договора има клаузи, посветени на малцинствата в Турция и Гърция.

Според Ердоган Лозанският договор не действа, поне ще се отнася до малцинствата, тъй като мюсюлманското малцинство в Гърция не е свободно да си избира религиозни водачи. Турският президент обаче иска преразглеждане и на други точки в договора, включително тези за границите.

Основен акцент в неговата теза, освен правата на мюсюлманите в Гърция, е старият териториален спор за няколко острова в Егейско море, които са причина за напрежение между Анкара и Гърция от години.

В отговор гръцкият президент Прокопис Павлопулос каза, че за Гърция договорът не подлежи на каквото и да е обсъждане.