София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Нито Русия, нито САЩ спазиха обещанията си за Сирия

Анкара с остра критика към Путин и Тръмп

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Нито Русия, нито Съединените щати могат да очистят североизточната част на Сирия от терористи. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на брифинг преди да отлети за САЩ, където планира да преговаря с главата на Белия дом Доналд Тръмп.

Ердоган отбеляза, че терористите все още остават в зоната на операция "Източник на мира".
„Войниците не са напуснали тези територии. Атентатите срещу цивилното население на Камъшли и в други сирийски райони са доказателство за това “, заяви президентът.
Ердоган отбеляза, че терористите продължават да оперират в сирийския град Мюнбич, отчасти в Тал Абяд и Тал Рифат.

„Нито Русия, нито Съединените щати не спазиха обещанията си пред Анкара относно изтеглянето на терористи от райони, граничещи с Турция. Ще обсъдим този въпрос с Доналд Тръмп. След завръщането си ще повдигна тази тема в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин. Защото има определени проблеми в Идлиб “, каза президентът.

Турският президент отбеляза, че наред с диалога със Съединените щати, Русия и Иран относно Сирия е важна позицията на НАТО.

„Алиансът трябва да преразгледа позицията си и накрая да се намеси в случващото се на сирийска територия. Ето защо придавам значение на срещата на 3-4 декември във Великобритания. Турция ще повдигне сирийската тема пред лидерите на Алианса “, заяви турският лидер.

Ердоган се запита: „Какво прави НАТО? Защо се нуждаем от петия член на Договора за колективна отбрана? “

„Когато Алиансът се нуждае от нея, Турция веднага бива помолена за подкрепа. В същото време Анкара е втората или третата по отношение на трансферите в бюджета на организацията. Въпреки това, веднага щом стане въпрос за заплахата от Турция и борбата с тероризма, Анкара остава сама с проблемите си. Всичко това ще бъде обсъдено в Лондон “, каза президентът.