София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган откри най-голямото летище в света

Борисов присъства на церемонията в Истанбул

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Летище Истанбул, "новия център на света", официално бе открито в понеделник, на 95-годишнината от основаването на Турската република.

Говорейки на церемонията по откриването на най-голямото летище в света, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще бъде световен модел по отношение на архитектурата, строителството, експлоатацията и финансирането му.

"Ние виждаме летището в Истанбул като инвестиция не само в нашата страна, но и в нашия регион, и в света", каза Ердоган.

След като всички етапи са завършени, летището в Истанбул ще обслужва 150 милиона пътници годишно.

"Ако е необходимо, годишният капацитет може да бъде увеличен до 200 милиона", добави Ердоган.

Летището ще продължи да расте през следващото десетилетие, докато всички етапи на строителството бъдат завършени до 2028 г.

Новото летище в Истанбул се намира едва на 230 километра от България, а след завършването на всички етапи аерогарата щe paзпoлaгa c 4 тepминaлa c жп линия мeждy тяx, 6 пиcти, пepoни зa 500 caмoлeтa c oбщa плoщ 6,5 млн. ĸв. м и капацитет за 160 милиона пътници годишно, както и паркинг за 70 000 aвтoмoбилa.

Въвеждането в експлоатация на новото летище ще засегне и въздушния трафик над България.

При извънредна ситуация летищата във Варна, Бургас и София ще се явяват като алтернатива на новата истанбулска аерогара.

На церемонията по откриването присъстваха десетки държавни глави. Премиерът Борисов бе единственият лидер от Европейския съюз.

 „За мен е чест и удоволствие да участвам в тържественото откриване на новото летище в Истанбул, което се провежда на националния празник на съседна, приятелска и съюзническа Турция – 29 октомври“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който го посрещна преди тържествената церемония.

„Убеден съм, че новото летище в Истанбул е не само огромен принос за развитието на транспортната инфраструктура, за контактите между хората и за развитието на търговско-икономическите отношения. То е значителна стъпка в реализирането на инфраструктурната свързаност на региона с ЕС, която бе сред приоритетите на българската външна политика по време на Българското председателство на Съвета на ЕС“, подчерта министър-председателят Борисов пред турския президент. Българският премиер беше категоричен, че освен непосредствен съсед на България, Турция остава и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, земеделието и животновъдството, търговията.

„Вярвам, че откриването на новото летище символизира, както нашите досегашни съвместни успехи, така и бъдещото ни сътрудничество, взаимно доверие, толерантност и мир“, посочи още премиерът Бойко Борисов.