София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган прилага новите си правомощия

Турският президент назначи нови членове на Съвета на съдиите и прокурорите

7 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Реджеп Ердоган започна да се възползва от правомощията си, гласувани на референдума в Турция. Турският президент назначи нови членове на Съвета на съдиите и прокурорите.

От квотата на държавния глава висши магистрати стават зам.-главният републикански прокурор на Анкара Хюсеин Шахин и зам.-главният републикански прокурор на Истанбул Мехмет Акиф Екинджи, както и досегашните членове на закрития Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) Мехмет Йълмаз и Халил Коч.

Четирима членове на съвета са избират от президента; останалите седем - от турския парламент. Не се променя членството в съвета на министъра на правосъдието и на първия заместник-министър на правосъдието. На 17 май Меджлисът избра парламентарната квота от 7 висши магистрати. На първия тур от гласуването нито един от предложените кандидати не събра задължителното квалифицирано мнозинство от 2/3. На втория тур новите членове на ССП бяха избрани с обикновено мнозинство, при бойкот на обсъжданията и гласуването от страна на реалната опозиция - основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) и легалната кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН).