София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган призовава Русия и Украйна да преговарят

Турският президент предложи Турция за посредник в решаването на проблема

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Ердоган предложи Турция като посредник за разрешаване на инцидента с украинските кораби в Керченския пролив. Той заяви, цитиран от Анадолската агенция, че е изслушал позициите на Русия и Украйна във връзка с инцидента в Черно море и е отбелязал важността създалата се ситуация да се разреши по дипломатически път.

Ердоган призова Русия и Украйна да работят заедно, вместо да влошат отношенията си, тъй като Турция иска Черно море да бъде мирно море, съобщават турски медии.

В изказване по време на партийно събитие, в което той обяви кметските кандидати на предстоящите местни избори в Турция, Ердоган заяви, че "във време, когато светът е в ноктите на сериозни заплахи, ще се радваме да видим как Русия и Украйна да стоят заедно, а не един срещу друг." Той добави, че Анкара иска да остане в добри отношения както с Русия, така и с Украйна.

Пресслужбата на Кремъл отбеляза, че „в контекста на провокирания от киевските власти опасен инцидент в района на Керченския проток са обменени мнения по въпросите на стабилността и сигурността в Черноморския регион”.