София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Реджеп Ердоган: Продължаваме с офанзивата в Сирия

Турският президент иска прочистване на всички терористи

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

"Ние няма да прекратим операцията "Извор на мира", докато не бъдат прочистени всички терористи. Нашата борба не е срещу кюрдите, нашата борба е срещу терора". Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в отговор на призивите на редица политически лидери от различни страни, включително и от ЕС, към Анкара да сложи край на трансграничната операция в Североизточна Сирия, която турската армия започна преди три дни. В реч пред 3-ата конференция на председателите на парламенти Ердоган отхвърли като несправедливи обвиненията спрямо Турция и турската армия.

"Те казват, че избиваме кюрдите. Не, ние не приемаме такова обвинение. Кюрдите са наши братя, ние водим борба срещу ПКК/СЗН и Даеш, които са терористични групировки. Западът приeма ПКК за терористична групировка,но отрича,че разклоненията на ПКК (в Сирия, като СЗН) също са терористични образувания. Въпреки че сме им предоставили много документи и факти, за съжаление не искат да ги приемат. Ние не желаем разпокъсването на целостта на Сирия. Но ние държим да се спазват в еднаква степен правата на всички - араби, кюрди, язиди, за това сме там. Имаме 911 километра граница и тя е под постоянна заплаха. Коалиционните сили не ги е еня за това", каза Ердоган.

По думите му, от много страни оказват натиск на Турция да прекрати операцията. "В никакъв случай няма да отстъпим нито крачка назад или да спрем.От ляво и отдясно ни заплашват да прекратим операцията. Но ние ще продължим нашата борба и след 32-ия километър от границата. Ние обявихме, че този регион ще бъде зона за сигурност на около 4 млн. сирийски бежанци, които живеят в нашата страна. Сред тях има и араби, и кюрди, и ние пазим правата на всички. Ние се грижим за тях, другите само приказват без да оказват помощ. Ето защо ще продължим да отстояваме нашето право, за да има сигурност и стабилност в региона", заяви турският президент.