София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган призова света да признае Йерусалим за столица на Палестина

Израел е държава на терора, заяви турският президент

6 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Турският държавник Реджеп Ердоган призова света да признае окупирания Източен Йерусалим за "столица на Палестина", съобщи Ройтерс. Това той направи по време на откриването на извънредната среща на Организацията за ислямско сътрудничество във връзка с решението на САЩ да признаят Йерусалим за столица на Израел. „Израел е държава на окупацията. Освен това Израел е държава на терора", заяви пред лидерите на мюсюлманския свят Ердоган. Той подчерта, че израелското правителство измъчва беззащитни хора и показа снимка, на която се вижда палестинско момиче със завързани очи, обкръжено от израелски войници.

Според турския президент, Вашингтон трябва да отмени решението си за свещения град. Той посочи, че това е решение е възнаграждение за „израелските терористични актове“. "Каня държавите, които ценят международното право и справедливостта да признаят окупирания Йерусалим за столица на Палестина", обяви Реджеп Ердоган и бе категоричен, че мюсюлманските страни никога няма да се откажат от суверенитета и независимостта на Палестина.

Според него 196 държави в света ще излязат с общ отговор, подчертавайки, че мирът в Палестина може да бъде осигурен само, ако международната общност застане на страната на истината и веднага признае Палестина за свободна държава.

Ердоган предупреди, че САЩ не стоят на страната на тези, които търсят мир, а не страната на тези, които правят мира невъзможен.