Гледай
на живо

Ердоган: Ракетната сделка с Русия е окончателна

Турция и Русия потвърдиха затоплящите си отношения

Ердоган: Ракетната сделка с Русия е окончателна Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че планът на страната му за закупуване на... thumbnail text

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че планът на страната му за закупуване на руската система за противоракетна отбрана на далечни разстояния е "завършена сделка", заличавайки загрижеността на някои съюзници от НАТО.

Ердоган даде съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин, който беше в Анкара за първото си чуждестранно посещение след преизбирането му на 18 март, съобщават световните агенции.  Както споразумението за отбранителната система, така и посещението на Путин подчертават засилващите се връзки между Турция и Русия.

През декември те финализираха сделка с Турция за закупуването на руската ракетна отбранителна система S-400 за дълги разстояния. "Ние направихме споразумение по отношение на S-400s. Този въпрос е затворен. Това е сключена сделка ", каза Ердоган.

Затоплящите отношения между двете страни стоят в контраст със суровите отношения между Русия и Запада във връзка с отравянето във Великобритания на руски бивш шпионин. Връзките на Турция със западните й съюзници също се влошиха по въпросите на правата на човека и военните действия срещу кюрдските милиции в Сирия.

Турският лидер говори за "опити за отричане на турско-руското сътрудничество" и добави: „Благодаря на Бога, че нашите отношения преодоляха успешно тези трудни изпитания. С всяка неуспешна провокация нашите връзки укрепват“.

Путин заяви, че Русия ще произведе ракети "S-400" по-бързо, отколкото първоначално е планирано, за да ги предаде по-бързо по искане на Анкара.

"Решихме да ускорим доставката на тези високоефективни системи", добави той.

По-рано двамата лидери символично стартираха изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция, която ще бъде построена от Русия в близост до средиземноморското крайбрежие в Аккую.

Путин приветства проекта като символ на засилващото се сътрудничество между Русия и Турция.

"Ние сме изправени пред амбициозната цел да пуснем първия реактор през 2023 г., за да съвпадне със 100-годишнината от основаването на Република Турция", каза руският лидер. "Съгласихме се с моя скъп приятел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, да направим всичко необходимо за постигането на тази цел".

Ердоган каза, че електроцентралата ще посрещне 10% от енергийните нужди на Турция, след като всички реактори станат оперативни.

Заводът Аккую е построен от руската агенция за ядрена енергия Росатом. Проектът се оценява на 20 милиарда долара.

Турция и Русия отхвърлиха традиционните си съперничества и различия по регионалните въпроси, за да изградят по-тесни връзки. Путин и Ердоган се срещнаха няколко пъти през изминалата година и редовно говорят по телефона.