София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ердоган: Ракетната сделка с Русия е окончателна

Турция и Русия потвърдиха затоплящите си отношения

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви във вторник, че планът на страната му за закупуване на руската система за противоракетна отбрана на далечни разстояния е "завършена сделка", заличавайки загрижеността на някои съюзници от НАТО.

Ердоган даде съвместна пресконференция с руския президент Владимир Путин, който беше в Анкара за първото си чуждестранно посещение след преизбирането му на 18 март, съобщават световните агенции.  Както споразумението за отбранителната система, така и посещението на Путин подчертават засилващите се връзки между Турция и Русия.

През декември те финализираха сделка с Турция за закупуването на руската ракетна отбранителна система S-400 за дълги разстояния. "Ние направихме споразумение по отношение на S-400s. Този въпрос е затворен. Това е сключена сделка ", каза Ердоган.

Затоплящите отношения между двете страни стоят в контраст със суровите отношения между Русия и Запада във връзка с отравянето във Великобритания на руски бивш шпионин. Връзките на Турция със западните й съюзници също се влошиха по въпросите на правата на човека и военните действия срещу кюрдските милиции в Сирия.

Турският лидер говори за "опити за отричане на турско-руското сътрудничество" и добави: „Благодаря на Бога, че нашите отношения преодоляха успешно тези трудни изпитания. С всяка неуспешна провокация нашите връзки укрепват“.

Путин заяви, че Русия ще произведе ракети "S-400" по-бързо, отколкото първоначално е планирано, за да ги предаде по-бързо по искане на Анкара.

"Решихме да ускорим доставката на тези високоефективни системи", добави той.

По-рано двамата лидери символично стартираха изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция, която ще бъде построена от Русия в близост до средиземноморското крайбрежие в Аккую.

Путин приветства проекта като символ на засилващото се сътрудничество между Русия и Турция.

"Ние сме изправени пред амбициозната цел да пуснем първия реактор през 2023 г., за да съвпадне със 100-годишнината от основаването на Република Турция", каза руският лидер. "Съгласихме се с моя скъп приятел, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, да направим всичко необходимо за постигането на тази цел".

Ердоган каза, че електроцентралата ще посрещне 10% от енергийните нужди на Турция, след като всички реактори станат оперативни.

Заводът Аккую е построен от руската агенция за ядрена енергия Росатом. Проектът се оценява на 20 милиарда долара.

Турция и Русия отхвърлиха традиционните си съперничества и различия по регионалните въпроси, за да изградят по-тесни връзки. Путин и Ердоган се срещнаха няколко пъти през изминалата година и редовно говорят по телефона.