София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган реши: „Света София“ става джамия

Решението е отговор на политиката на Тръмп в Израел

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Тъй като американският президент Тръмп обяви Йерусалим за столица на Израел, а Голанските възвишения за израелска територия, Турция дава подходящия отговор като временен председател на Организацията за ислямско сътрудничество", заяви Ердоган в своя реч в Истанбул.

Турският лидер обяви възможността за промяна на статута на "Света София“ миналата неделя. Той отбеляза, че представители на всички вероизповедания ще могат да посещават джамията безплатно.

Само една седмица преди това, на 18 март, Ердоган се изказа против превръщането на "Св. София“ в джамия, тъй като това, според неговите думи, може да доведе до сериозни последствия.

По-рано турският президент разреши в „Света София“ да се чете ежедневно Корана по време на Рамадан. Гръцкото външно министерство осъди това решение. Атина нарече действията на Анкара граничещи с фанатизъм, и заяви, че мюсюлманските обреди в паметника на световното културно наследство са непонятни и са проява на неуважение и липса на връзка с реалността.

За да стане храмът-музей джамия, трябва да бъде получено позволение от страна на ЮНЕСКО.