София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ердоган с бойна операция срещу кюрдите в Сирия

Предупредихме САЩ и Русия, твърди президентът на Турция

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган информира САЩ и Русия за турските планове за операция източно от р. Ефрат. Операцията носи кодовите имена „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.

"Влязохме в Африн, Джарабулус и Ал Баб, ще влезем и в земите източно от Ефрат. Нашето търпение към постоянните обстрели през границата се изчерпи", цитира турския държавен глава Анадолската агенция.

Според Ердоган присъствието на Кюрдската работническа партия“ и сирийските „Отряди за народна самоотбрана“ (ОНС) в близост до турската граница е „заплаха за сигурността“.

В преговорите със САЩ Анкара настоя за създаване на зона за сигурност в региона, но страните не са постигнали обща позиция.
Вашингтон се съюзи с кюрдски въоръжени формирования в борбата срещу „Ислямска държава“ (ИДИЛ), докато за Турция били „терористични групировки“.

Турция е възмутена от решението на Вашингтон да изпрати хиляди камиони с въоръжение и боеприпаси в Сирия. Анкара е на мнение, че кюрдите водели „въоръжена кампания на нейна територия в продължение на 30 години“. Твърдят, че от атаките им са загинали около 40 хил. турци.